La Hist˛ria

Els primers capgrossos que hi va haver a la ciutat daten de 1845. Per˛ es van cremar en un incendi al Teatre del Retiro. Els capgrossos actuals sˇn de motlle: uns de cartrˇ-pedra (els de 1965) i altres de fibra de vidre (els de 1980). Representen personatges com el dimoni, les velles berrugues, el patufet, el moro...

                                                              

L'entitat Nans de Terrassa Ús qui tÚ cura de tots els capgrossos: els fa ballar i alhora vetlla per la seva conservaciˇ. El grup va constituir-se l'any 1983, tot i que Ús des de l'any 1980 que duen a terme aquesta activitat. Els Nans de Terrassa estan formats per membres, de l'Agrupament Escolta i Guies Torrent de les Bruixes.

Cada divendres de festa major, la comparsa de nans i capgrossos augmenta amb un nou membre. ╔s el Capgr˛s de l'Any, Ús a dir, la testa immortalitzada en cartrˇ-pedra d'un personatge terrassenc o vinculat a Terrassa que hagi fet mŔrits per rebre aquest entranyable guardˇ.

La tradiciˇ del Capgr˛s de l'Any de Terrassa forma part dels protocols de la festa major i es dˇna a conŔixer sempre durant l'obertura de la festa, al raval de Montserrat. Primer es fa el pregˇ, ballen els gegants vells, els Bastoners i els gegants nous. A continuaciˇ entren els Capgrossos de l'Any d'anteriors edicions, seguits de la Guapa i el Capgr˛s de l'Any en curs, tapat perquŔ no se'l pugui reconŔixer. Ballen el Ball del bateig i la Guapa descobreix el Capgr˛s de l'Any.

                                

El 1982 va aparŔixer en escena el primer Capgr˛s de l'Any. Va ser conseqŘŔncia d'una simpÓtica juguesca: una colla de terrassencs vinculats amb la cultura popular li van prometre a Jordi Lab˛ria, llavors regidor de Cultura, que si feia restaurar els gegants vells que estaven abandonats al Castell de VallparadÝs, li farien un capgr˛s com a reconeixement. I aixÝ va ser. Lab˛ria va ser el primer, per˛ no l'˙ltim. A partir d'aquell any, es va instaurar la filosofia del guardˇ, que tÚ diverses variants: reconŔixer un personatge popular, alg˙ que hagi fet alguna tasca important per a la recuperaciˇ de la cultura popular i/o, simplement, una persona coneguda a la ciutat que segurament mai no rebrÓ un homenatge oficial ni tindrÓ una placa ni el nom d'un carrer.

                                                                                                          

 

 


                    La Creaciˇ             Galeria              Contacte i notÝcies